Nieuws

AutiRoze: ontmoetingen voor lhbti-ers met autisme

Onder het motto ‘Autisme is ook diversiteit’ organiseert ‘AutiRoze’ momenteel op meer dan tien plaatsen in Nederland bijeenkomsten voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders met autisme. Dit kan een gewone netwerkborrel zijn, maar soms is het een thema-avond, een activiteit of gaan de bezoekers samen op stap.

Deze bijeenkomsten worden volledig gedraaid door vrijwilligers, zijn van, voor en door lhbti-ers en vrij toegankelijk. Iedereen heeft autisme, ADHD of een andere vorm van neurodiversiteit en krijgt tijdens de meetings de kans om te luisteren en te leren van elkaar. In Zuid-Nederland zit AutiRoze in Tilburg en Eindhoven.

Naast ontmoetingen houdt ‘AutiRoze houdt zich ook bezig met belangenbehartiging en zichtbaarheid. Op hun website schrijft ‘AutiRoze’ dat zij er van uitgaan dat mensen met autisme op hun eigen manier bijdragen aan de samenleving en deze meer kleur geven. Men hanteert een positieve en open houding en nemen als lhbti-ers met autisme zelf de regie in hun emancipatie.

AutiRoze zoekt regelmatig de media op en zijn zichtbaar aanwezig op diverse evenementen en congressen. Daarnaast geeft men workshops aan hulpverleners en werken ze mee aan onderzoeken rondom autisme, seksualiteit en genderdiversiteit.

In oktober 2015 is AutiRoze in Utrecht ontstaan uit de bijeenkomsten van ‘Autimeet Pink’, toen de eerste en enige groep voor lhbti-ers met autisme. Tegenwoordig is het een onderdeel van COC Nederland.