Nieuws

‘Autisme: wat je moet weten’, een podcast van Psychologie Magazine

Hoe verwerken mensen met autisme informatie? En hoe kan men de wereld autismevriendelijker maken? Voor hun podcast ‘Autisme: wat je moet weten’ ging Psychologie Magazine in gesprek met Els Blijd-Hoogewys en Sonja Silva.

Els Blijd-Hoogewys is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Samen met Psychologie Magazine ontwikkelde zij een online training om partners en ouders van mensen met autisme te helpen in het dagelijks leven. Deelnemers leren niet alleen hun partner of kind beter te begrijpen, maar ook hoe rekening te houden met hun eigen behoeften

Presentatrice Sonja Silva kreeg op 42-jarige leeftijd zelf de diagnose en begon als spreker, coach en podcastmaker aan haar missie misverstanden de wereld uit helpen en een meer divers beeld van autisme laten zien. Zelf zegt ze vaak dat ze Nederland wil genezen van Rain Man-syndroom. Silva: “Het personage uit de film Rain Man is zo ongeveer het enige referentiekader dat het grote publiek heeft van iemand met autisme, naast Sheldon Cooper uit The Big Bang Theory. Wanneer mensen alleen deze stereotypes kennen, loop ik eigenlijk al vast. Want ik lijk niet op deze mannen, maar ik heb wel net als zij autisme.”

Een link naar de gratis podcast ‘Autisme: wat je moet weten’ is terug te vinden op de website van het Psychologie Magazine.

Hier vind je ook meer informatie over de gelijknamige online training van psycholoog Els Blijd-Hoogewys.