Nieuws

Filmtip op Netflix: ‘I used to be famous’

De Netflix-film ‘I used to be famous’ draait om Vince, die ooit deel uit maakte van de meest populaire boyband van Groot-Brittannië. Maar twintig jaar later is er veel veranderd. Hij is eenzaam en aan lager wal geraakt, woont in een klein appartement en droomt van een comeback. Met half-afgemaakte nummers gaat Vince langs pubs en bars in het Engelse Peckham om zijn muziek aan de man te brengen, zijn keyboard meeslepend op een strijkplank op wieltjes. Ondertussen behaalt een voormalig bandgenoot wél grote successen.

Terwijl Vince op straat aan het oefenen is, gaat de jonge, autistische drummer Stevie achter hem zitten en drumt stiekem mee op een metalen bankje. Met misplaatste zelfingenomenheid reageert Vince daar negatief op, totdat hij doorkrijgt dat Stevie een ongekend gevoel voor ritme heeft. Vince blijft Stevie, tot het vervelende af, pushen om samen een bandje te beginnen. Vooral moeder Amber is er een paar keer helemaal klaar mee, maar ziet ook wat Vince in Stevie losmaakt.

De rol van de autistische Stevie wordt gespeeld acteur Leo Long. Er werd samengewerkt met verschillende autisme-organisaties om stereotypische tics en andere gedragingen bij dit personage te vermijden. Dat regisseur en scenarist Eddie Sternberg een autistische neef heeft die troost vond achter een drumstel, verklaart weer waarom de film intiem aanvoelt.

  • titel: I used to be famous
  • jaar: 2022
  • speelduur: 144 minuten
  • taal: Engels
  • regisseur: Eddie Sternberg
  • hoofdrollen: Ed Skrein en Leo Long