Nieuws

Nieuwe vragenlijst van Annelies Spek meet symptomen autistische burn-out

Deze vragenlijst meet symptomen van een autistische burn-out en is gemakkelijk te gebruiken. De score op de vragenlijst geeft een indicatie van de mate waarin iemand zich herkent in kenmerken van de autistische burn-out. Er zit ook een handleiding bij.

Let op: sommige mensen met autisme hebben moeite met het herkennen van lichaamssignalen, waardoor ze mogelijk relatief laag scoren op de vragenlijst terwijl er toch sprake is van overbelasting klachten. Daarnaast is denkbaar dat iemand verhoogd scoort om een andere reden dan een autistische burn-out, bijvoorbeeld doordat degene onlangs een traumatische ervaring heeft meegemaakt. Het is dus belangrijk om als hulpverlener/diagnosticus ook een eigen inschatting te maken van de overbelasting, op basis van vragen en observaties. Het is, kortom, belangrijk om de afname van deze vragenlijst altijd te combineren met een gesprek waarin de mate van overbelasting wordt ingeschat.

Het betreft een vertaling van de AASPIRE Autistic Burnout Measure, ontwikkeld door Dora Raymaker. De vragenlijst is (heen en terug) vertaald uit het Engels. Klik hieronder voor de link: