Nieuws

Slimme kamer geeft Lian meer zelfstandigheid en vrijheid

In het filmpje ‘De slimme kamer van Lian’ vertellen Lian en haar begeleider Jan Jakob Leidekker samen welke innovatieve hulpmiddelen meer vrijheid en zelfstandigheid brachten.

Lian heeft een licht verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking en autisme. Door haar lichamelijke beperking was ze – tot voor kort – beperkt in haar eigen handelen en voor veel dingen afhankelijk van haar begeleiding. Jan Jakob Leidekker is coördinator innovatie bij ‘s Heeren Loo in Apeldoorn en liet haar kennismaken met een aantal vernieuwende toepassingen.

Lian vertelt: “Elke ochtend werd ik om zes uur wakker en ik kon niet eens muziek luisteren omdat ik de radio niet aan kreeg. Ik moest dan tot zeven uur wachten tot de begeleiding kwam. Daar werd ik heel druk van in mijn hoofd en daardoor werd ik boos. Ik wilde heel graag iets hebben waardoor ik ’s morgens iets meer zelf kan doen.”

Door een slimme speaker in haar kamer is Lian nu dolgelukkig. Met haar stem kan ze nu veel apparaten bedienen: ze kan de muziek starten, de verlichting aan- en uitdoen, haar gordijnen openen en de waterkoker aanzetten. Hierdoor lukt het Lian om zelfstandig in haar appartement te kunnen blijven wonen.

Bekijk het filmpje over de slimme kamer van Lian met tips voor de hulpmiddelen die ze gebruikt hier op YouTube.