Nieuws

Website van de maand: Sensorisch materiaal

Prikkelverwerking is een groot thema binnen autisme. Op het moment dat de zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken enz.) overprikkeld zijn of juist onderprikkeld kan sensorisch materiaal helpen. Maar ook wanneer iemand moeite heeft met zijn of haar evenwicht, de fijne en/of grove motoriek zijn er materialen die daar voor geschikt zijn. Er is ook nog een wat onbekender zintuig. Met een moeilijk woord is dat de proprioceptie. Letterlijk betekent dit zelfwaarneming. Het kan dan moeilijk zijn om waar te nemen waar het lichaam en de lichaamsdelen zich bevinden. Een gevolg kan zijn dat iemand een slechte houding krijgt, of vaak tegen iets aan loopt. Er zijn veel sites te vinden waar sensorisch materiaal te vinden is. We lichten er 2 uit. Senso-care en Muisje sensitief.

Senso-care heeft hun assortiment opgedeeld in verschillende categorieën. Hulpmiddelen, oefenmateriaal, ontwikkelingsgericht speelgoed en onze expertise. Ook hier is weer een onderverdeling gemaakt waardoor je specifiek kan zoeken op bijvoorbeeld concentratie, tijdsbesef of zintuigen. Ze hebben van groot tot klein materiaal dus zeker de moeite waar om een kijkje te nemen op deze site:

Muisje Sensitief noemt zichzelf een webshop voor bijzondere kids. Er zijn ook spelletjes en boeken te vinden. De categorieën in het menu hebben thema’s als horen en geluid en balans en motoriek. Bij hulp bij zijn speciale pagina’s te vinden met onderwerpen als angst en prikkels. In het menu kan je bij omgaan met zoeken naar ADHD, hoog sensitief, hoogbegaafd en autisme. Ook deze site is weer zeer de moeite waard: